Wednesday, 16 July 2014

P. Malaysia 2014 - Kebijaksanaan Pemain Penentu Kejayaan Pasukan

Assalamualaikum,

Alhamdulillah setelah begitu lama aku tidak mencoretkan kata2 dalam blog aku ini, akhirnya dapat juga aku meluangkan sedikit masa untuk bersama2 memberi pandangan dan pendapat tentang perkembangan bola sepak antarabangsa dan tempatan khususnya.

Sebelum itu, aku ingin mengucap TAHNIAH kepada pasukan German yang menjulang Piala Dunia 2014 serta kepada penyokong mereka (termasuk aku hehehe). Menarik tentang Piala Dunia edisi kali ini banyak perkara yang boleh kita pelajari terutamanya daripada aspek "Keharmonian dan Perpaduan" dalam pasukan selain teknikal dan taktikal. Ini telah dibuktikan dengan beberapa pasukan seperti Columbia,Costa Rica dan Algeria. (Pilihan Aku) sehingga pasukan mereka berjaya membawa satu era baru dalam bola sepak negara masing2.

Berbalik kepada bola sepak dalam negara, apabila undian Piala Malaysia dilakukan baru2 ini ramai peminat2 mula mencongak dan membuat perhitungan serta meramalkan pasukan mana yang akan mencuri tumpuan dalam saingan kali ini. Mampukah pasukan JDT dan Pahang meneruskan prestasi mereka? atau Benarkah PDRM dan Felda United akan membuat kejutan? atau Kelantan bangkit daripada prestasi hambar dalam saingan Liga Super? Ini semua terletak kepada "kebijksanaan dan kemahuan" pemain itu sendiri untuk menterjemahkan setiap strategi dan perancangan yang telah dibuat oleh jurulatih mereka. 

Jadi aku meramalkan satu persaingan yang sengit daripada semua pasukan yang akan memulakan kempen Piala Malaysia pada pertengahan Ogos 2014, apa2 pun aku mengucapkan selamat maju jaya kepada setiap pasukan...

Sekian
No comments:

Post a Comment