Wednesday, 15 January 2014

MSL 2014 ISYARAT BAHRU


Assalamualaikum,

U-Turn,Rasuah,Larangan Pembakaran Flare,kegagalan skuad Harimau Muda mempertahankan pingat emas sukan SEA, tidak sehaluan pendapat,pandangan antara FAM,Menteri KBS dan sebagainya. Itu adalah sebahagian daripada perkara2 berlaku dalam kancah bola sepak kita sepanjang hujung tahun lalu.

Begitulah warna warni bola sepak Negara, apabila sesuatu perubahan itu dituntut sudah tentu perkara2 yang tidak terfikir dek akal akan berlaku. Tetapi dengan berlakunya perkara2 sebegini sebenarnya mrupakan titik permulaan perubahan dalam dunia bola sepak kita terutama dalam konteks daya pemikiran yang efektif dan kreatif. 

Dimana setiap perkara yang berlaku itu akan dijadikan pengajaran serta mematangkan individu ataupun persatuan dalam menangani setiap situasi. Aku melihat ada tanda positif dalam kemajuan budaya berfikir dikalangan peminat,pemain dan pengurusan. Ini kerana beberapa perkara telah menarik perhatian aku terutamanya dengan persiapan yang dibuat setiap pasukan begitu serious.

Kali ini setiap pasukan cuba memperbaiki setiap aspek kelemahan yang begitu ketara pada tahun lalu seperti sistem ticket dll. Bukan itu sahaja setiap pasukan berlumba2 untuk memancing pemain2 ternama bagi menguatkan pasukan, namun dalam ghairah menggejar kekuatan pasukan pihak pengurusan juga perlu peka dengan tanggunggjawab untuk memastikan kantung pengurusan wajib dijaga.

Kita tidak mahu lagi mendengar rintihan daripada pemain sendiri yang kebajikan diri mereka tidak dijaga, begitu juga sebaliknya pemain perlu melaksanakan amanah dengan jujur serta memberi komitmen 100%.

Aku ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada semua pasukan yang akan memulakan kampen MSL 2014 ini dengan cemerlang.

 SekianNo comments:

Post a Comment