Thursday, 22 August 2013

Azmi Perlu Bijak Menjawab

Assalamualaikum

Pemecatan Fandi Ahmad daripada mengendalikan skuad Johor DT memang sudah dijangka. Ini berdasarkan beberapa faktor, mungkin salah satunya Johor DT tidak layak ke Piala AFC tahun hadapan selain prestasi kurang konsisten daripada pemain2 Johor DT setelah PBNJ berbelanja besar tahun ini.

Walaupun PBNJ masih berselindung dengan pemecatan itu, tetapi dengan perlantikan Azmi Mohamed menerajui Johor DT mengesahkan lagi kemelut sedang melanda di selatan. 

Tahniah kepada Azmi Mohamed kerana cita2 ingin membawa sebuah pasukan Liga Super tercapai serta dengan sebuah pengurusan yang mempunyai dana.

Tetapi agak malang pada perlawanan pertama saingan Piala Malaysia Johor DT tewas kepada PKNS dan yang lebih malang lagi dengan statement dikeluarkan sendiri oleh Azmi kepada media. 

Saya rasa apa yang diperkatakan oleh Azmi itu mengambarkan bahawa beliau kurang bijak untuk berhadapan dengan soalan2 provokasi dimainkan wartawan. Ini menunjukkan kelemahan Azmi apabila membuka kelemahan pasukan kepada media, sudah tentu dengan kesalahan diletakkan kepada pemain di atas kekalahan itu juga akan menjatuhkan maruah dan semangat pemain. 

Ini memnambahkan luka yang memang sedia ada dalam JDT. Lebih elok masalah dalaman atau kelemahan pemain itu ditinggalkan di dalam dressing room lebih professional. Azmi perlu ikut tanggungjawab sebagai Kapten Kapal Terbang/Laut. Sekirannya berlaku kecemasan, Kapten adalah orang terakhir akan meninggalkan kapalnya.

Baru kalah dalam perlawanan pertama sudah ada jawapan menyelamatkan diri, tengok bagaimana B. Sathianathan walaupun ATM tewas, dia tenang berhadapan dengan soalan2 media.

Aku katakan ini sebab aku ingin melihat Azmi lebih matang dan bijak. Kerana kita perlu membuktikan bahawa orang2 bola ini mempunyai daya pemikiran yang tajam dan berpendidikan.

Apa2 pun aku mengucapkan selamat maju jaya kepada Azmi dalam kerjayanya.

No comments:

Post a Comment